Shassha Danial

29 August 2011

Ramadhan : Hari Keduapuluhtujuh (Dulu Dan Sekarang)

Assalamualaikum. Hai semua. Tinggal dari kurang 2 hari lagi kita akan menyambut Syawal dimana semua orang tahu Syawal merupakan bulan raya. So macam mana persiapan raya semua orang? Dah beli kasut? Dah beli baju? Dah beli beg? Dah beli kuih? Dah beli semua semua persiapannya? Sha raya ala kadar saja. Tapi dalam ala ala kadar itu pun, dapat lah baju sepasang dua, kasut satu beg satu. Dan itu semua merupakan belas ihsan dari abang abang dan kakak kakak saya. -_- Tunggu orang kerja nanti, orang beli sendiri okay? HEHE. ;D 

So nak dijadikan cerita semalam Sha teman Kakngah pergi last minute shopping. Yelah kan Angah tak boleh nak berjalan, so Achik dengan Sha yang kena heret ikut Kakngah teman dia shopping. Its okay. Tak ada hal punya. So, Kakngah decide nak pergi pasar borong aka pasar boring saja. Sha pernah cakap kan dekat situ banyak pilihan. So pergilah lepas berbuka itu. Orang still sudah ramai. Dia orang ini tak tahu nak balik rumah ke? -_- Lantaklah mereka. As long as mereka bahagia sudah. Ye dak? Bayangkan pergi 8pm sampai 1am baru balik? Nampak tak macam mana rakusnya nafsu kakak ipar saya berbelanja? Macam tak ingat dunia. Bukan macam. Memang tak ingat dunia. =.= Tapi semua lengkaplah. Dia settlekan barang anak anak dia dulu then baru cari barang dia. 

So semalam sepanjang 5 jam berada disana, banyak sangat benda yang Sha perhatikan. Cewah~ Sha tengok budak budak zaman sekarang ini untung sangat. Sangat beruntung. Nak apa apa semua dapat. Like heaven okay. Kecil kecil sudah pakai Guess, Levis, Polo and what else. Banyak sangat. Walaupun benda itu bukanlah ORIGINAL kan, tapi still mahal untuk dipakai oleh namanya budak. 

#Untunglah semua benda ada depan mata. Merengek sikit dapatlah. Tak ada hal punya. Sha? Bila tua macam ini barulah merasa semua benda itu. Itupun nak kena pujuk Ma baik punya baru dapat. Y_Y Tapi setakat jeans, shirt saja. Lain lain memang pakai tak ada brand pun tak apa. Brand tak penting as long cantik. By the way, Sha suka beli baju dekat kedai MILK dekat Jusco Bukit Indah. Maaflah saya tak mampu nak pakai mahal mahal. :D Nanti you all boleh lah survey kalau rajin. :D 

Ini nak cerita pengalaman. Dulu masa Sha form 2, Sha ada berkenan satu sandal ini tau. Brand Carlo Rino. Biasa saja. Tapi oleh sebab masa itu form 2, so sudah nampak yang benda itu mahal. Kebetulan Angah nak kahwin. So pujuklah Ma baik baik semua. Sandal saja RM50++. Manalah orang tua itu tak bising. Sebab dulu RM50 besar. Sekarang RM50 itu orang buat macam RM5 saja. WATEPAK? -_- Nampak tak perbezaan dulu dengan sekarang? 

Budak zaman sekarang ini manja melampau. Tak cakap orang lain. Anak saudara Sha semua macam itu. Minta itu dapat, minta ini dapat. Sampai satu tahap parents tak tahan nak handle. Macam mana itu? :D Itu baru zaman sekarang. Budak zaman akan datang pula nanti macam mana? RM50 tu macam RM0.50 saja agaknya. *tarik nafas panjang panjang, hembus perlahan* Tak boleh nak fikir. Biarlah masa yang tentukan. :) 

HAA~ 
Nampak tak budak comel macam ini? 
Tak kan you all tak nak didik mereka baik baik bukan? 
Of course nak punya. 
So, beware dengan system parenting nowadays. 
:) 
WEEE~ 

p/s; Parents should be more bijak dalam hal menguruskan anak anak. Jangan sampai pijak kepala. InsyaAllah anak anak pembaca blog Sha semua baik baik. Ameen. :) 

No comments:

Anda baik kalau click. Thanks! :)